tisdag 29 oktober 2013

världens bästa inköp

Jag inser att världens bästa är ett uttryck jag använder om orimligt många saker men när det gäller mat är det inte alls så orimligt mycket som inte är världens bästa.
Men på tal om helgen var vi under lördagen på utflykt hela lördagen och hittade på lite olika saker.
Vi var på loppisar och avslutade äventyren med ett besök på Kafé Fröjas i Ås och käkade lite reko fika och där har de ju också en liten butik där de bland annat säljer rättvisemärkt choklad och närproducerat bröd som jag passade på att köpa när vi ändå var där.
Och den där mjölkchokladen kan jag nog leva på...


Hamburgerbröd

I helgen åt vi kanske de godaste fiskburgarna jag någonsin gjort (recept på det kommer senare) och jag fick för mig att jag skulle baka bröd till dessa, jag som hatar att baka med jäst... Men sagt och gjort det blev bröd och kommentarerna jag fick när det var dags att äta var "haha, du bakade alltså inte", vilket jag svarade "..." på och blev sur. För nej, jag ser det inte som en komplimang när något ser fabrikstillverkat ut.
Men de blev goda, om än lite stora och det är lagom mycket arbete för ett gott bröd.

6 bröd (men går med fördel att göra dessa som 8 istället eftersom de som sagt blev rätt stora)
½ pkt jäst (à 50 g)
25 g smör
2½ dl mjölk
½ tsk salt
½ tsk socker
ca 6 dl vetemjöl
1 ägg
sesamfrön

Smula jästen i en bunke.
Smält smöret i en kastrull, häll i mjölken och rör om. Värm kalaset till 37 grader. Tillsätt en del av vätskan i bunken med jäst och rör om till dess att jästen löst sig och i med resten.
Tillsätt salt, socker och nästan allt mjöl. Du ska ha så pass mycket mjöl att den inte kladdar fast men degen ska heller inte vara hård och tråkig.
Arbeta degen i maskin eller för hand, jag knådade min för hand i max 10 minuter men degen mår nog inte dåligt att arbetas lite mer.

Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk (ca 40 minuter)

Stjälp upp degen på bakbord (dvs bordet/bänken där du bakar) och knåda lite med resten av mjölet.
Dela degen i 6(8) delar och rulla dessa till bollar. Lägg på en plåt du klätt med bakplåtspapper och tryck till de där dumma bollarna så att de blir platta!
Starta ugnen och den ska upp till 225 grader och medan den värms kan bullarna med fördel jäsa under en bakduk i ca 20 minuter.

Pensla bröden med uppvispat ägg och strö över en lagom mängd med sesamfrön.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 minuter, alltså till de är genomgräddade och har en fin färg.
Låt svalna på galler.

Dela, lägg i vad du vill ha i bröden och ät!

måndag 14 oktober 2013

Fisksoppa med saffran och tomat

Fisksoppa är nog min bästa soppa av alla soppor (och jag gillar soppor) den jag oftast brukar göra innehåller både saffran och tomat och blir riktigt matig och för att få den ännu matigare kan du tärna en potatis eller tre också att stoppa ner i soppan!

6 portioner

400 gram torsk (Tänk här på havet och köp havsvänlig torsk eller sejfiléer)
375 gram laxfilé
200 gram skalade räkor
1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
250 g körsbärstomater
6 msk Skaldjursfond
3 dl vatten
4 msk tomatpuré
3.5 dl matlagningsvin, vitt
2 dl cremé fraiche
2 paket saffran
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
olivolja

Skär fisken i 3 cm kuber.
Strimla purjolöken och gul löken, finhacka vitlöken och fräs detta i olja.
Tillsätt kryddor, tomatpuré, vatten, fond, vin och koka upp.
Medan kokar upp: skala morötterna och skiva dessa.
I med morötterna och låt koka till dess att morötterna precis blivit lite mjuka och blanda i crème fraiche och låt sjuda i ca 4-5 minuter.
Dela tomaterna i två och lägg i dessa och fisken och koka upp, sjud sedan soppan till fisken är klar. Tillsätt räkorna.

Servera soppan med parmesanchips.




Parmesanchips
50 g parmesanost

Värm ugnen till 200 grader, lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Riv parmesan grovt och lägg små högar på pappret och platta till dem något för att de ska bli ungefär lika stora
Grädda i ca 5 minuter till osten fått en fin färg, ta ut och låt svalna

söndag 13 oktober 2013

Tomatbröd

Baka bröd är inte något jag trivs jättebra med, mest för att jag och jäst inte är så bra vänner, inte alls faktiskt skulle jag vilja påstå. Men jag gör lite försök nu och då och idag bakade jag ett tomatbröd, mest för att tomatbröd är så gott! Jag har ingen snitsig degblandare utan jag får istället knåda min deg för hand, men det går rätt bra ändå.

Tänk på att det är en stor deg och att degen bör göras i en rätt stor skål (speciellt eftersom den ska jäsas också) min deg smet nästan från bunken.




9 limpor

  • 50 g jäst
  • 7 1/2 dl vatten, 37°
  • 500 g krossade tomater
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk basilika
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 dl grahamsmjöl
  • ca 21 dl vetemjöl special
  • 1 msk salt


Värm både de krossade tomaterna och vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av degspadet, sirap, olivolja, örter, vetegroddar och mjölsorter.
Knåda delen i ungefär 10-15 minuter. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare ungefär 5 minuter eller till dess att degen är smidig och klibbfri. Låt nu degen jäsa i ca 1 timme.
Ta upp degen dela den i 9 och forma dessa delar till avlånga limpor. Lägg limporna på bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 40 minuter. Under tiden bröden jäser värmer du upp ugnen till 250° och ställ en ugnsfast form i botten av ugnen.
Lägg i några isbitar i kärlet, sänk temperaturen till 200° och i med bröden rätt långt ner i ugnen! Grädda bröden i cirka 25-30 minuter.





Anledningen till att jag inte alls gillar jäst egentligen har inte så mycket med något annat än mitt problem med temperatur på degspadet att göra. Eftersom jag är så smart införskaffade jag mig en digital stektermometer (som används till ALLT som det bara går) och den är fantastisk när det gäller att hålla koll på temperaturer.

Följ min blogg med Bloglovin

fredag 4 oktober 2013

Höstgryta


När det är höst vill jag ha grytor, gärna grytor med pumpa och annat gott i och till grytorna vill jag gärna ha vinbärsgelé och nu när vi har bärbuskar till döden (jag har plockat ungefär 20 liter i år och då plockade jag bara ungefär 1/4 av det jag kunde ha plockat) har jag också kokat egen svartvinbärsgelé!
Det bästa med grytor är att det går rätt snabbt, alltså att stoppa ner allt i grytan och sedan blir den ju bara bättre ju längre den får koka och du vill ju minst koka grytan i 1 timme eller så och som allra bäst blir grytan om du gör den dagen innan du ska äta den.

8 portioner höstig köttgryta
1 kg älgkött (jag har ingen aning om vad jag använde men något som passar bra till gryta i alla fall)
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
köttfond
3 lagerblad
1 msk kryddpeppar
4 morötter
1 butternutpumpa
2 dl grädde
3 msk vetemjöl
salt
peppar

Skär köttet i bitar, skala lökarna (både vitlöken och den gula) och skär den gula i klyftor och skiva vitlöken. Fräs löken tillsammans med lite kokosolja eller smör i en gryta, i med köttet och bryn det. Tillsätt lagerblad, kryddpeppar, köttfond och vatten (vattnet ska rätt precis täcka köttet), låt nu koka i minst en timma.
Under tiden det håller på att koka kan du skala pumpan och morötterna, skiva morötterna till morotspengar och tärna pumpan i snygga tärningar (ungefär 1x1 cm, men lite större gör inte ont), när köttet kokat klart hivar du i morötter och pumpa och låt koka i ca 15 minuter (till dess att grönsakerna känns mjuka).
Nu ska det redas! Rör ner vetemjöl som är utblandat i lite vatten, se till att det inte blir klumpar, mest för att det inte är så trevligt, och sedan i med grädde och låt koka i ungefär 5 minuter till, smaka av och krydda mer om det behövs!
Servera med rå blomkål, kokt potatis och svartvinbärsgelé!