måndag 23 december 2013

Messmörskola



Så.. Jag var i bakartagen häromdagen ovh ville försöka få till en messmörsfudge. Eftersom det inte finns några recept på något sådant (efter intensivt googlande) så insåg jag att jag fick försöka komma på ett eget helt enkelt!

Slutresultatet blev inte som jag hade tänkt mig alls, men det blev en fantastisk messmörskola istället!
Har nog aldrig varit så stolt över ett recept som detta, även om det inte blev som det skulle..


Ingderienser:
1.5 dl strösocker
1.5 dl sirap

1.5 dl vispgrädde
1.5 dl messmör
50 g smör
1 krm vaniljpulver

Blanda ner allt utom smör och vaniljpulver i en kastrull, koka upp och låt det koka till 127-130 grader (eller tills det klarar kulprovet om man inte har en termometer). Dra av från plattan och tillsätt smör och vaniljpulver. Blanda noga och häll ner i en form för att stelna (jag tog en brödform men går säkert bra på vanlig plåt också).

Ät och njut! Är nog bland det godaste jag ätit i hela mitt liv!

fredag 20 december 2013

Stark och grov senap!



Så här i juletider är det ju många som vill ha senap till diverse julmat; köttbullar, julskinka och annat köttigt. Jag är inte så jätemycket för julmat måste jag säga, däremot ÄLSKAR jag senap.

Lite research visade dessutom att det inte alls är speciellt svårt att göra egen senap, så jag var ju tvungen att testa.. Men eftersom att inget recept föll mig i smaken när jag letade fick jag helt enkelt komma på ett eget. Och fantastiskt nog så blev den jäkligt god efter lite avsmakande och omprogrammering i slutspurten.

Detta är en grov, ganska stark senap som inte är jättesöt.

Ingredienser:
52 g (2 påsar) gult senapsfrö
26 g (en påse) brunt senapsfrö
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
3 msk senapspulver
2 msk honung
1 msk socker
1.5 tsk salt
2 msk balsamvinäger
1 msk vitvinsvinäger
0.5 dl olja (jag använde ekologisk rapsolja)
2 msk vetemjöl

Koka upp vatten och grädde tillsammans med senapsfrö, låt puttra i några minuter. Dra av från plattan och tillsätt resten av ingredienserna. Häll upp i en glasburk och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp ett par dagar för att smakerna ska få "komma fram" ordentligt.

Vill man kan man ju naturligtvis smaka av och kanske lägga till mer socker eller honung om man vill ha den sötare, eller för all del lite cayenne om man vill ha den ännu starkare.. Man får helt enkelt testa sig fram.
Jag tyckte det blev för lite syra med bara 2 msk balsamvinäger så jag la till 1 msk vitvinsvinäger också (som ni ser i receptet), men där kan man säkerligen experimentera hur mycket man vill (om man vill)!
Det här är dock just MIN senap och jag tycker den blev väldigt bra!

onsdag 11 december 2013

Ihopslängd mat

Eftersom vi ska åka till Malaysia nästa vecka har vi fullt upp att tömma skafferi och kyl från sådant som kan tänkas bli dåligt under tiden vi är borta och då blir en del måltider väldigt spännande.
Som denna vi åt i söndags med ostfyllda älgfärsbiffar inlindade i bacon, blomkålsmos, het tomatsås och en avocadosallad.
Det blev bra men det var inte alls vad jag brukar tillaga.

Vad är era mest otippade kombinationer?

Chokladtårta med choklad och lite hallon

Eftersom jag fyllde år i helgen så bakade jag en tårta att bjuda mina vänner på.
Vi var runt 25 personer som åt av tårtan och jag har ännu en del kvar av den, den är verkligen mättande och det behöves inte en jättestor bit för att bli nöjd på choklad ett tag, jag serverade den med vispad grädde till, jag har lite svårt att hantera så mycket choklad på en gång utan mjölkprodukter till :)

I grunden har jag ett Sachertårterecept, men jag hoppar över aprikosen och har hallon istället och sedan har jag en chokladtryffel som jag bestryker tårtan och dekorerar med, sedan är den dekorerad med smält vit choklad och frusna hallon.

Sachertårta:
150 gram fin mörk choklad (gärna fairtrade)
50 gram ekologiskt smör
4 ekologiska ägg
2 dl ekologiskt socker
2 krm vamiljpulver
1 krm salt
1.5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 dl frusna hallon

Hacka chokladen grovt och smält den tillsammans med smöret i ett vattenbad.
Vispa äggen, sockret, vaniljpulvret och salt pösigt blanda i mjöl, bakpulver och den smälta chokladblandingen i smeten och rör till en jämn smet.
Ta nu din i tv-kocksanda redan förberedda springform på 1.5 liter, den är alltså förberedd med att den är smörad och bröad och häll i smeten i denna.
Nu ska du grädda kakan nedre delen av ugnen, 175 grader i ca 30-45 minuter, provstick kakan och se att den är torr. Låt kakan stå i formen och svalna i några minuter innan dess att du stjälper upp den för att dela den.
Under tiden kan du tina hallonen i ett litet vattenbad, gärna tillsammans med lite vatten.
När kakan svalnat så pass att den är delbar så dela den på mitten och i med hallonen och sedan på med toppen igen.

Ställ undan och gör en tryffel.

Chokladtryffel:
450 gram fin mörk choklad
3 dl vispgrädde

grovhacka chokladen och koka upp grädden, sänk värmen till lägsta på kastrullen med grädden och smält chokladen i grädden. Låt tryffeln svalna och därmed också stelna till en konsistens som fungerar bra att bestryka tårtan med, det tar ca 1 h i kyl beroende på temperatur i kyl och temperatur på chokladen.
Låt resten av tryffeln svalna en stund till så att den är rätt hård och går att spritsa, jag brukar fylla en spritspåse och slänga in i frysen om jag har bråttom, då får den en lagom konsistens fort.

Det är mycket tryffel och det kan bli så att du får en del över. Denna kan du då bara rulla till kulor och sedan rulla i kakao så har du lite chokladtryfflar som är perfekt att ta till kaffet eller bara ändå!