fredag 20 december 2013

Stark och grov senap!



Så här i juletider är det ju många som vill ha senap till diverse julmat; köttbullar, julskinka och annat köttigt. Jag är inte så jätemycket för julmat måste jag säga, däremot ÄLSKAR jag senap.

Lite research visade dessutom att det inte alls är speciellt svårt att göra egen senap, så jag var ju tvungen att testa.. Men eftersom att inget recept föll mig i smaken när jag letade fick jag helt enkelt komma på ett eget. Och fantastiskt nog så blev den jäkligt god efter lite avsmakande och omprogrammering i slutspurten.

Detta är en grov, ganska stark senap som inte är jättesöt.

Ingredienser:
52 g (2 påsar) gult senapsfrö
26 g (en påse) brunt senapsfrö
1 dl vatten
1 dl vispgrädde
3 msk senapspulver
2 msk honung
1 msk socker
1.5 tsk salt
2 msk balsamvinäger
1 msk vitvinsvinäger
0.5 dl olja (jag använde ekologisk rapsolja)
2 msk vetemjöl

Koka upp vatten och grädde tillsammans med senapsfrö, låt puttra i några minuter. Dra av från plattan och tillsätt resten av ingredienserna. Häll upp i en glasburk och låt svalna. Förvara sedan i kylskåp ett par dagar för att smakerna ska få "komma fram" ordentligt.

Vill man kan man ju naturligtvis smaka av och kanske lägga till mer socker eller honung om man vill ha den sötare, eller för all del lite cayenne om man vill ha den ännu starkare.. Man får helt enkelt testa sig fram.
Jag tyckte det blev för lite syra med bara 2 msk balsamvinäger så jag la till 1 msk vitvinsvinäger också (som ni ser i receptet), men där kan man säkerligen experimentera hur mycket man vill (om man vill)!
Det här är dock just MIN senap och jag tycker den blev väldigt bra!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar