tisdag 15 april 2014

Pekanpaj

Jag älskar verkligen pekannötter och paj, så pekanpaj måste vara den bästa kombinationen då!

Min paj är rätt enkel och är ju en kombination av massor med olika pajrecept jag testat.
Det är en pekanpaj med kola, vilket är väl den vanligaste kombinationen av pekan + paj.
Serveras med grädde och gärna dagen efter att den faktiskt är bakad.



ca 10-12 serveringar

Deg
3 dl vetemjöl
125 gram smör
1 krm salt
3 msk vatten, ungefär

Fyllning
3 ägg
150 gram muscovadosocker
2 msk sirap
en burk kondenserad mjölk (397 gram)
100 gram rumsvarmt smör
1 krm vaniljpulver

150 gram pekannötter

Det är en enkel paj, hacka smöret i vetemjölet och saltet till en grynig massa, i med vatten och arbeta ihop snabbt till en deg.
Låt degen stå kallt i ca 30 minuter.
Tryck ut i en pajform och grädda mitt i ugnen på 200 grader till den har fin färg, ca 15 minuter.

Ta ur pajformen och sänk temperaturen till 175 grader.

Vispa äggen lagom fluffiga, blanda i socker, sirap, kondenserad mjölk, smör och vaniljpulver, blanda till en härlig smet, det ska alltså vara en smet med smetform.
Häll i smeten i pajskalet och fördela nötterna över smeten och in i ugnen.
Grädda till den är klar, den har då fin färg och är rätt stabil, det tar ungefär 40-45 minuter.

Låt svalna och ät, eller ännu bättre, ät imorgon.
Servera med grädde eller vaniljglass.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar