måndag 14 oktober 2013

Fisksoppa med saffran och tomat

Fisksoppa är nog min bästa soppa av alla soppor (och jag gillar soppor) den jag oftast brukar göra innehåller både saffran och tomat och blir riktigt matig och för att få den ännu matigare kan du tärna en potatis eller tre också att stoppa ner i soppan!

6 portioner

400 gram torsk (Tänk här på havet och köp havsvänlig torsk eller sejfiléer)
375 gram laxfilé
200 gram skalade räkor
1 purjolök
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
3 morötter
250 g körsbärstomater
6 msk Skaldjursfond
3 dl vatten
4 msk tomatpuré
3.5 dl matlagningsvin, vitt
2 dl cremé fraiche
2 paket saffran
2 tsk salt
1 krm svartpeppar
olivolja

Skär fisken i 3 cm kuber.
Strimla purjolöken och gul löken, finhacka vitlöken och fräs detta i olja.
Tillsätt kryddor, tomatpuré, vatten, fond, vin och koka upp.
Medan kokar upp: skala morötterna och skiva dessa.
I med morötterna och låt koka till dess att morötterna precis blivit lite mjuka och blanda i crème fraiche och låt sjuda i ca 4-5 minuter.
Dela tomaterna i två och lägg i dessa och fisken och koka upp, sjud sedan soppan till fisken är klar. Tillsätt räkorna.

Servera soppan med parmesanchips.




Parmesanchips
50 g parmesanost

Värm ugnen till 200 grader, lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt. Riv parmesan grovt och lägg små högar på pappret och platta till dem något för att de ska bli ungefär lika stora
Grädda i ca 5 minuter till osten fått en fin färg, ta ut och låt svalna

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar