söndag 13 oktober 2013

Tomatbröd

Baka bröd är inte något jag trivs jättebra med, mest för att jag och jäst inte är så bra vänner, inte alls faktiskt skulle jag vilja påstå. Men jag gör lite försök nu och då och idag bakade jag ett tomatbröd, mest för att tomatbröd är så gott! Jag har ingen snitsig degblandare utan jag får istället knåda min deg för hand, men det går rätt bra ändå.

Tänk på att det är en stor deg och att degen bör göras i en rätt stor skål (speciellt eftersom den ska jäsas också) min deg smet nästan från bunken.




9 limpor

  • 50 g jäst
  • 7 1/2 dl vatten, 37°
  • 500 g krossade tomater
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1/2 dl olivolja
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk basilika
  • 1 dl vetegroddar
  • 1 dl grahamsmjöl
  • ca 21 dl vetemjöl special
  • 1 msk salt


Värm både de krossade tomaterna och vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke och tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen lösts upp.
Tillsätt resten av degspadet, sirap, olivolja, örter, vetegroddar och mjölsorter.
Knåda delen i ungefär 10-15 minuter. Tillsätt saltet och blanda i ytterligare ungefär 5 minuter eller till dess att degen är smidig och klibbfri. Låt nu degen jäsa i ca 1 timme.
Ta upp degen dela den i 9 och forma dessa delar till avlånga limpor. Lägg limporna på bakplåtspapper och låt dem jäsa ytterligare 40 minuter. Under tiden bröden jäser värmer du upp ugnen till 250° och ställ en ugnsfast form i botten av ugnen.
Lägg i några isbitar i kärlet, sänk temperaturen till 200° och i med bröden rätt långt ner i ugnen! Grädda bröden i cirka 25-30 minuter.





Anledningen till att jag inte alls gillar jäst egentligen har inte så mycket med något annat än mitt problem med temperatur på degspadet att göra. Eftersom jag är så smart införskaffade jag mig en digital stektermometer (som används till ALLT som det bara går) och den är fantastisk när det gäller att hålla koll på temperaturer.

Följ min blogg med Bloglovin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar