söndag 9 februari 2014

Ännu en äppelpaj!

Idag bakade jag ännu en äppelpaj, men denna gång med pajskal och kola istället.
Jag hittade en burk med kondenserad mjölk hemma med utgångsdatumet 06-2008... Hade det varit för låt säga två-tre år sedan skulle jag inte tveka en sekund utan bara slänga skiten eftersom det var för gammalt. Men idag öppnade jag burken, smakade och luktade och det var ju inte alls något problem med varken smaken eller lukten!
Jag använde en vanlig keramisk pajform, men jag tror att du med stor fördel kan använda en med löstagbara kanter, jag tror att det blir väldigt fint, men min sådan är fortfarande i en flyttkartong :)



Äppelpaj med karamell
1 stor pajform

pajdeg
3 dl vetemjöl
125 g smör
1 ägg

fyllning
5 äpplen
50 gram smör
1 dl strösocker
1 burk kondenserad mjölk
1.5 msk kanel
1 ägg
1 dl crème fraiche

Kör ingredienserna till degen i matberedare med kniv till dess att du fått dig en deg.
Tryck ut degen i pajformen och ställ in i kylen i ca 30 minuter. Förgrädda pajskalet sedan till dess att det fått en fin färg.

Skala och kärna ur äpple, skär dem i tunna klyftor. Smält smöret och socker i en kastrull, håll en ganska låg värme och rör om och vänta på att blandningen får en ljusbrun färg. Lägg ner äppelklyftorna och låt sjuda en liten stund. Fiska upp klyftorna och lägg ner dem i pajskalet.
Tillsätt den kondenserade mjölken och kanelen i karamellsåsen och sjud under omrörning i ca 5-7 minuter.
Vispa äggen tillsammans med crème fraiche och tillsätt detta i karamellsåsen. Fördela blandningen över äpplen och grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter (till pajen ser ut att ha fått en fin färg)

Servera med lättvispad grädde.

2 kommentarer:

  1. Hade du faktiskt kanel i "smeten"? Min paj ser hemsk ut, brun som sk*t... Nå, får hoppas den smakar gott i alla fall ;) Förresten, hur varm ugn hade du?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja! Jag hade kanelen i smeten!
      175 grader gräddade jag den på.

      Radera