söndag 12 januari 2014

vaniljkräm/vaniljsås

Till paj är vaniljsås bäst, det finns nog inget som slår vaniljsås och därför kokade jag en egen när jag gjorde äppelpajen.
Det är rätt enkelt att göra, men tar lite tid när det ska svalna och hålla på.
Den går också att använda som tårtfyllning, den har en rätt kraftig vaniljsmak så det behövs inte så mycket, även då kan det ju blandas ut med lite grädde.


1 fair-trade vaniljstång, se till att den är mjuk
3 dl vispgrädde (för vaniljkräm behövs endast 1 dl vispgrädde)
1 dl vatten
3 äggulor
4 msk florsocker

Öppna vaniljstången på längden med en vass kniv, skrapa ur fröna och lägg i en kastrull tillsammans med stången. Häll på 1 dl vispgrädde och vattnet, sjud i 10 minuter, låt stå och dra ett tag.
Under tiden vispa upp äggulorna tillsammans med florsocker.
Koka upp gräddblandningen.
Sänk värmen på plattan och häll i äggblandningen under vispning, fortsätt att vispa såsen till dess att den tjocknar och behåll plattan på en låg värme.
Ställ såsen i ett kallt vattenbad och rör i den till dess att den kallnat.
Nu har du en vaniljkräm som fungerar perfekt att ha i tårta, men vill du istället ha en sås har du lite lite kvar att göra.
Vispa 2 dl vispgrädde till en konsistens du vill ha såsen, rör ner vaniljblandingen i grädden.

Servera med vad du vill, förslagsvis en paj, eller något annat som kräver en vaniljsås.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar