tisdag 19 november 2013

Kardemummapannacotta med glögg-gelé

Jag har en sambo som är väldigt förtjust i pannacotta så därför måste jag ju testa lite olika varianter på pannacotta och det är ju så enkelt att laga (om du inte gör som jag och kokar över grädden)
Men nu är det snart jul och då ska det ju givetvis vara julsmaker på en julpannacotta!


4 stycken
100 gram vit choklad
5 dl vispgrädde
½ vaniljstång
3 gelatinblad
1 msk kardemummakärnor
pepparkakssmulor, ca 6 msk

2 dl glögg
2½ gelatinblad

Hacka chokladen grovt och mortla kardemumman.
Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Häll upp grädden i en kastrull, dela på vaniljstången och skrapa ner detta i grädden och lägg ner själva stången också, låt nu grädden koka upp och låt koka 1-2 minuter. Var försiktig så det inte kokar över, annars blir det såhär:
och det är ju så tråkigt att städa!
Ta av kastrullen från plattan och tillsätt chokladen och rör till dess att den smält. Krama ur gelatinbladen och vispa ner dessa i gräddbladningen också och samtidigt kan du hiva i kardemumman!
Fördela pepparkakssmulorna i portionsskålar/-glas, och du kanske ska blanda pepparkakssmulorna med lite grädde eller något först för annars flyter det bara upp när du häller på pannacottasmeten...
Häll på pannacottan försiktigt, gärna på en sked eller liknande, annars har som sagt kaksmulorna en tendens att flyta upp.

Ställ in i kylen och låt svalna i ungefär en timma.
Efter den eviga längtan kan du börja med glögg-gelén, lägg gelatinbladen i kallt vatten.
Koka upp glöggen och när gelatinbladen blivit härligt mjuka vispar du ner dessa i den varma glöggen. Låt det hela svalna lite och plocka under tiden fram pannacottan ur kylen.
Häll på glögg-gelén över pannacottan försiktigt, även här med en sked mellan och dela upp den på alla fyra.
Låt sedan stå i kylen igen för att svalna och stelna.
Du kan ju med absolut fördel göra pannacottan dagen innan dess att den ska ätas.
Servera med pepparkakor eller pepparkaksskorpor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar